Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 14 jan 2011 02:38

Fria frågan kapas efter långt uppehåll.

Vad åt man på i norden innan vi hade (platta) tallrikar?

Rätt svar är två olika saker.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3368
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Schwemppa » 14 jan 2011 09:16

Träbrickor?

Eller sedan hade man bröd som underlag?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 14 jan 2011 13:26

Schwemppa skrev:Träbrickor?

Eller sedan hade man bröd som underlag?
Bägge två är rätt. En träbricka var som en stor skärbräda som ofta var så stora att de kunde användas för två pers. Ordet tallrik har en etymologi som kan spåras från italienska "tagliare" vilket betyder skära, så begreppet betydde från början ungefär skärbräda. Brödskivor var också vanligt och fenomenet finns kvar i högsta grad idag när vi äter smörgåsar och smörrebröd.

Schwempaas fråga.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3368
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Schwemppa » 14 jan 2011 13:38

Tackar. :)

Vad är det för en rätt som görs på malet lamm- eller nötkött, anjovis/sill samt lök?

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 14 jan 2011 14:49

Eftersom frågan kommer från Finland så svarar jag "Karelska pirogsnittar".
(Tänker med anledning av detta sluta jobbet tidigt idag för ett besök i affären. Receptet utskrivet och klart, nu väntar köket!) :D
http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=10020

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3368
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Schwemppa » 14 jan 2011 14:53

Nej, tyvärr. Rätten är inte ursprungligen från Finland, även om den är känd här.

Avnjutes lämpligen med smetana och snaps. :) Och den allra lämpligaste snapsen torde vara...
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 14 jan 2011 15:19

Smetana och Marskin Ryppy! Utmärkta ledtrådar! Sitter som sagt på jobbet, utan tillgång till min referenslitteratur, så nu blev det än mer angeläget att omgruppera.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 14 jan 2011 16:41

Vorschmack - har aldrig smakat men det verkar intressant. Var ju Marskalk Mannerheims favoriträtt, och han lär ju inte haft fel.

Åh jo jag skulle nog kalla den för finsk. Kombon kött och sill är ju inte ovanlig i nordisk mat, tänker på de därna "sillbullarna (gjorda på malet restkött med sillfiléer) i korintsås" som i alla fall var vanliga i Sverige föritiden.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3368
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Schwemppa » 14 jan 2011 16:56

Enligt dubiösa uppgifter på nätet har den judiskt ursprung och Marsken upptäckte den i Polen... :D

Har blivit serverad den en gång på en middag... tjaa. Men kanske det behövs träning för att gilla den. :wink:

http://www.nordicdeli.fi/index.php?id=3&lang_id=4

Giancarlos meny!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 14 jan 2011 21:56

Schwemppa skrev:Enligt dubiösa uppgifter på nätet har den judiskt ursprung och Marsken upptäckte den i Polen... :D

Har blivit serverad den en gång på en middag... tjaa. Men kanske det behövs träning för att gilla den. :wink:
Jag är inte så förtjust i sillbullar heller, men är tror nog vorschmacken kan gå ned med nubbe.

Nästa fråga; vad är detta? Den var mycket vanlig förritiden i Europa fram till senmedeltiden som ingrediens i olika rätter, men idag bortglömd och utkonkurrerad. Går dock att få tag på i vissa specialmatbutiker. En lik ingrediens har fått sitt namn ifrån den.

Bild
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 15 jan 2011 17:03

Det rör sig om en krydda.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 20 jul 2009 23:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 15 jan 2011 17:23

Jeg synes det ser ud som rakler fra et træ, men jeg kan ikke helt se fra hvilket træ. Jeg tænkte først på pil eller hassel, men jeg tror ikke de har været brugt som krydderi.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 15 jan 2011 18:04

Jo det är ett slags fröhänge med många små frukter ovanpå, man kan dock äta hela, men oftast så stöts det. Konsistensen är hård och smaken stark. Har gjett namn till en snarlik krydda som används idag i väldigt många maträtter.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 20 jul 2009 23:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 15 jan 2011 19:22

Jeg overvejede også porse først, men den er jo ikke bortglemt og udkonkureret, så jeg tænker det måske er noget der minder om men som har anvendtes tidligere, men jeg kan ikke komme på nogen rakler man har brugt til madlavning af de træer jeg kender (og så er porse jo også en busk og ikke et træ). Er det en træart som vokser herhjemme? (I skandinavien)

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 16 jan 2011 16:20

Camilla.dk skrev:Jeg overvejede også porse først, men den er jo ikke bortglemt og udkonkureret, så jeg tænker det måske er noget der minder om men som har anvendtes tidligere, men jeg kan ikke komme på nogen rakler man har brugt til madlavning af de træer jeg kender (og så er porse jo også en busk og ikke et træ). Er det en træart som vokser herhjemme? (I skandinavien)
Nej, ursprunget är Indien varifrån den handlades torkad i flera hundra år. Romarna gillade den. Den försvann dock i Europa efter nya världens upptäckt då det kom ett par andra kryddor från Amerika som konkurrerade ut den. Traditionellt används kryddan fortfarande dock i indisk och sydostasiatiskt matlagning.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.