Heraldik i En sång om Is och Eld (Game of Thrones)

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt,, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7336
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Heraldik i En sång om Is och Eld (Game of Thrones)

Inlägg av tyskaorden » 25 jan 2015 19:08

Säsong IV av Game of Thrones körs för närvarande i SVT. Så jag tänkte ge en utblick över heraldiken i George RR Martins ”En sång om is och eld” som är den bokserie på vilken tv-serien baseras. För som det anstår en fantasyserie av rang har även Martin fört in heraldiken i "En sång om is och eld", där den faktiskt även spelar en viss roll för handlingen. Exempelvis så för kung Joffrey ett kombinerat vapen med huset Baratheons och huset Lannisters vapen (fast ni som vet hur det hänger ihop, skulle nog säga att han enbart bör föra huset Lannisters vapen).

Nedan följer en beskrivning av vapnen för några av seriens huvudaktörer. Beskrivningarna som i en del fall inte riktigt är regelrätta blasoneringar är hämtade från böckerna. Där utförliga personförteckningar finns med så att man kan hålla reda på det myllrande persongalleriet.

Huset Baratheon, till vilken den döde kungen Robert hörde och hans bröder och tronpretendenter Stannis och Renly hör, har som vapen "i ett fält av guld en svart kronhjort". Valspråk: "Raseriet är vårt". Kung Stannis, har kommit under inflytande under Ljusets herres religion och har ändrat sitt vapen och banér till "i fält av guld (klargul botten) ett rött hjärta omgivet av orangefärgade lågor och belagt med en svart kronhjort. Det röda lågomslutna hjärtat är Ljusets herres symbol.

Robb Stark, kung i Norden och äldste son till Lord Eddard Stark (konungens hand under Kung Robert, avrättad av kung Joffrey) för huset Starks vapen: "i silver (snövit botten) en naturfärgad (grå) skräckvarg. Valspråk: "Vintern närmar sig".

Huset Targaryen, den fordna kungaätten störtad av upprorsstyrkor ledda av Robert Baratheon och Eddard Stark. Nu företrädd av den enda kvarvarande medlemmen Daenerys Targaryen, fast besluten att återta den förlorade tronen. Ättens vapen "i svart fält en röd trehövdad drake" (i boken står scharlakansröd, men heraldiken känner inga färgnyanser så draken blir i blasoneringen röd). Valspråk "Blod och eld". Här har vi ett brott mot tinkturreglerna, som säger att färg inte skall läggas på färg (som här rött på svart fält) då det förtar synligheten.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7336
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Heraldik i En sång om Is och Eld (Game of Thrones)

Inlägg av tyskaorden » 01 feb 2015 19:13

Huset Lannister som är en av de sju kungarikenas mäktigaste och härsklystna vars överhuvud är Tywin Lannister lord av Casterlyklippan, ståthållare i Västern, försvarare av Lannishamn och konungens hand. Lannisters vapen är "i rött ett upprest lejon av guld". Valspråk "Hör mig ryta".

Huset Martell, härskar över Dornien som var det sista av de sju kungarikena att svära trohet till Järntronen. Dornien intar fortsatt en särställning och huset Martells överhuvud Doran Nymeros Martell bär titeln lord av Solspjutet och prins av Dornien. Martells vapen är "I orange fält en röd sol genomstungen av ett spjut av guld". Valspråk: "Okuvad, obeveklig, obruten".

Huset Tyrell, stödjer Kung Renly Baratheon. Överhuvud är Mace Tyrell, lord av Höggården, ståthållare i Södern, försvarare av Dorniens gränsland, marskalk över Ödemarkerna och kungen hand (till kung Renly). Tyrells vapen är "i grönt en ros av guld". Valspråk: "Vi växer oss starka".

Huset Greyjoy, vars överhuvud är Balon Greyjoy, lord av Järnöarna. Ledde en revolt som slogs ned av kung Robert och lord Eddard Stark. Sonen Theon togs som gisslan och fostrades av Eddard Stark på Vinterhed, för att garantera att fadern inte reste upprorsfanan igen. Greyjoys vapen är "i svart fält ett sjöodjur av guld". Valspråk: "Vi sår inte". Järnöarna och dess befolkning bär tydliga drag av ett vikingasamhälle. Även om vikingarna inte brukade heraldik som vi känner den.

Not i det engelska originalet anges att sjöodjuret är en kraken (en typ av jättebläckfisk).