Svenska Flygvapenchefen åker Eurofighter

Diskussioner kring flyg och dess utveckling genom tiderna.
Värd: sveahk
sveahk
Redaktionen
Inlägg: 8768
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Svenska Flygvapenchefen åker Eurofighter

Inlägg av sveahk » 16 dec 2013 15:23

I senaste numret av tyska "Fliegerblatt", som utges av "Gemeinschaft der Flieger Deutscher Streitkräfte E.V." - eller säger vi helt enkelt tyska Luftwaffe - beskrivs ett tyskt besök av den svenska flygvapeninspektören, Generalmajor Micael Bydén. Han besökte den 8 oktober i år Luftwaffengeschwader 73 "Steinhoff" i Laage och fick hänga med upp i luften i träningsversionen av en Eurofighter.
irok.jpg
En timma tog turen och Bydéns kommentar efter landningen... "Die Beschleunigung beim Start war brutal, ich dachte, wir fliegen zum Mond" som vi lätt kan översätta med... "Accelerationen vid starten var brutal, jag trodde, vi flyger till månen".

Vi får väl anta att den sagda satsen var halvt gästvänlig och kanske också halvt imponerad. Tyskarna kämpar starkt, ibland mer än starkt, för att få sålt sin Eurofighter, vilket vi märker inte minst här i Klockrike där svenska Gripen är/var största konkurrenten.

Ändamålet helgar medlen, det fifflas och fufflas en hel del, här som där, men vi kan säkert anta att den svenska flygvapenchefen behåller klar knopp, även om tyskarna tacksamt skjuter honom i riktning månen med sitt kraftpaket...which means, en svensk Eurofighter-flottilj blir det 8O inte!

För övrigt, undrar om ett Sverige/Gripen besök redan är planerat för den tyska bossen... :wink:

Hans K