Zimulerad ekonomi

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Zimulerad ekonomi

Inlägg av spett » 12 sep 2008 02:21

Igår 11 september blev det lagligt att använda utländska valutor i Zimbabwe.
Det skall betalas Moms på de importerade pengarna men miliserna som håller Mugabe vid makten har ju finansierats med sedelpressarna i många år så det torde inte finnas bu´dget för att betala dem med riktiga pengar även om det inte behövs pengar till skolor och sjukhus. De står ju stilla och personalen har lämnat landet.
Samtidigt har grannlandet Botswana ett av världens sundaste statsfinanser.

Jag satsar 10 dollar på att de annekterar hela konkursboet när miliserna skjutit slut på ammunitionen mot varandra.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 22164
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av Hans » 12 sep 2008 08:01

Jag tar vadet, kan till och med tänka mig att höja en aning :lol:

Bild
http://en.wikipedia.org/wiki/Zimbabwean_dollar

Du känner till http://www.zimbabwesituation.com/

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Donkeyman
Medlem
Inlägg: 3237
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av Donkeyman » 12 sep 2008 10:35

Det är många som har uttalat att en förnuftig lösning på Zimbabwes penningsituation vore att bara skrota Zimdollarn och så bruka den Sydafrikanska Randen som valuta. Men Sydafrika har självfallet naturliga tveksamheter mot detta. Man är väl rädd att Zimbabwe skall bli en ekonomisk kvarnsten runt halsen och ödelägga Randen (som ju är långt ifrån den starka valuta den var "in the good old days").

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av Giancarlo » 12 sep 2008 10:54

Ingen diktatur i världen har överlevt en hyperinflation, alltså är det bara bra om zimdolarn får sig ett skjut nedåt.

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av spett » 12 sep 2008 13:47

Hördu Giancarlo, är Stor Kongo och Angola demokratier ?
Har inte riktigt koll faktiskt.

Är det inte så att alla generaliseringar är felaktiga ?

Gutekrigaren
Medlem
Inlägg: 4348
Blev medlem: 23 mar 2002 19:38
Ort: Rom

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av Gutekrigaren » 12 sep 2008 21:50

spett skrev:Jag satsar 10 dollar på att de annekterar hela konkursboet när miliserna skjutit slut på ammunitionen mot varandra.
Jag tror Botswana har bättre saker för sig än att ta hand om Zimbabwes problem.

Tog mig friheten att ändra rubriken till en något mindre generaliserande.

Mvh Petter

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Zimbabwes erbarmliga ekonomi

Inlägg av spett » 13 sep 2008 13:50

En dag i slutet av juli var denna sedel värd tre ägg som bilden antyder.
Men det var länge sedan, nästa två månader, sedan dess har inflationen lagt på tre nollor. Drygt...
Men bara om du betalar med kort istället. men det får du nog inte.
Zim-dollarn har helt upphört att vara värdemätare. Alla har sin egen kurs och det är sådan brist på kontanter att antagligen bara behöver 10-20 100 miljarders sedlar för att köpa tre ägg. Eller 10-20 tiodollars mynt. Det är samma sak nämligen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Dålig - Sämre - Sämst - Zimbabwe

Inlägg av Giancarlo » 13 sep 2008 22:23

spett skrev:Hördu Giancarlo, är Stor Kongo och Angola demokratier ?
Har inte riktigt koll faktiskt.

Är det inte så att alla generaliseringar är felaktiga ?
Inte så att det alltid fungerar, men hyperinflation brukar sabba diktaturer eftersom den gör den elit som uppehåller diktatorns makt utfattig vilket gör att de ofta vill göra sig av med honom.

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Zimbabwes erbarmliga ekonomi

Inlägg av spett » 14 sep 2008 11:49

FÅ se nu...
Hyperinflationen i Sovjetunionen hade ingen inverkan på diktaturen
Hyperinflationerna i Polen, Ungern och Rumänien befäste kommunisternas makt.
Eller Jugoslavien, eller Kroatien, eller Vitryssland.

Nämn någon diktatur som föll efter hyperinflation ?

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Zimflation

Inlägg av spett » 20 sep 2008 14:16

Bisarr Kassalåda
På ett foto av em kassalåda i Zimbabwe taget någon av de första dagarna i augusti 2008 ser man sedlar, kallade Special Agro Cheques, i valörerna 5.000000000, 25.000000000, 50 000 000 000 och 100 000 000 000 dollar. Mynten har valörerna 5 dollar, 2 dollar, 1 dollar och skymtande bakom kassörens hand borde det ligga 50 centare. Fem miljarder- sedlarna som är ovanför har precis samma värde ! Skillnaden i valör är dessutom egentligen inte 10 nollor utan 13 !
kassa.jpg
Hyperinflation är orsaken.
Den 1 juli avbröt det tyska bolaget Giesecke&Devrient leveranserna av sedelpapper till Zimbabwe, eftersom sedelpressarna, gjorda i Tyskland på 60-talet, gick dygnet runt tömdes snart lagret. Följden blev den valutareform som är orsaken till den surrealistiska kassalådan.


Klippfast Symbol
Inte så långt från Harare i Zimbabwe ligger några klippblock staplade på varandra. På Zimbabwes alla sedlar, ibland stort och ibland smått finns en bild av de blocken som numera kallas "Banknote Rocks". Klippblocken balanserar på varandra och med bara med ett finger kan man sätta dem i gungning men ingen är stark nog att tippa dem överända. Detta används som symbol för styrkan i Zimbabwes ekonomi och valutans stabilitet.
340x.jpg
De Balanserande Klippblocken har funnits på landets sedlar ända sedan 1970 när landet hette Rhodesia och utropades till republik. Samtidigt byttes valutan från Rhodesiska pund till Rhodesiska Dollar. Klippblocken verkar ha varit mäktiga runor för trots att landet var isolerat, utstött från världssamfundet och i ett oavbrutet krig med befrielserörelser som beväpnades och finansierades utifrån var Rhodesias valuta stark och landets levnads-standard bättre än idag.
Kriget drev till slut landet i konkurs och majoritets-styre infördes. År 1980 övergick makten till de gamla befrielsekämparna Mugabe och Nkomo. Landets framtid var ljus, bistånd strömmade in från nästan alla världens länder trots att Zimbabwe, som landet bytte namn till, är ett av Afrikas resursrikaste länder. Jordbruket är högavkastande tack vare ett behagligt höglandsklimat och mineraler finns i stora mängder, framförallt guld och platina.
Zimbabwe är nu i augusti ett krossat land med en större andel av befolkningen på flykt än under kriget. Trots fred och en aldrig sinande ström av bistånd, bara år 2007 fick landet över 300 miljoner USD, har ekonomin kollapsat. Förödd av hyperinflation.

En dollars nedgång och fall
En gång i tiden, under apartheidregimen var den Rhodesiska Dollarn värd ungefär 1,50 USD, faktum var att USA hade större inflation är Rhodesia, förvisso var Rhodesia dollarn inte fullt konvertibel men eftersom landet låg i krig var det oundvikligt. År 1980 som var Zimbabwes första år var inflationen nästan måttliga 8%. Nog hade även Rhodesia inflation för ½-centaren slutade cirkulera mot slutet och genast vid skiftet från Rhodesia till Zimbabwe ersattes 1 dollar-sedeln av ett mynt. Men republiken låg i krig som sagt.
Det som orsakat inflation i Zimbabwes fall är inte ekonomisk överhettning utan såkallad inflations-skatt. Dvs. att penningutgivaren gjort mer pengar än vad ekonomins storlek behöver. Det leder till att priserna stiger och då minskar köpkraften av alla gamla pengar. Penningutgivaren har alltså tagit penningvärde från alla som har sparkapital i landets valuta. Inflations-skatten är en skatt som är enkel och billig att indriva, det är ju mest bara att bevilja sig själv kredit och låta sedelpressarna snurra. Men ekonomins användare anpassar sig efter situationen, de slutar spara, vilket spär på inflationen och de sätter sina priser utifrån den förväntade inflationen. För att kunna ta ut en inflations-skatt måste penningutgivaren åstadkomma en större inflation. Inflations-spiralen fortgår teoretiskt tills summan av penningmängden är oändlig och den sammanlagda köpkraften är noll. Dvs. att hela penningmängdens köpkraft är uttagen i skatt av penningutgivaren. Så långt kan det i praktiken inte gå på grund av kostnaden för inflation, ekonomin stannar och sedelpressarna hinner inte med. Själva kostnaden för att göra pengar överstiger värdet av inflations-skatten långt innan inflationen upphör.
Zimbabwe hade under 80- och 90-talet kraftig men inte anmärkningsvärd inflation. I Rhodesia hade den högsta sedelvalören varit 10 dollar, år 1980 tillkom 20 dollar-sedlar, på 90-talet 50- och 100-dollar sedlar. Två-dollar sedeln ersattes med mynt. Det var 1998 som inflationen skenade, Zimbabwe skickade stora truppstyrkor till Kongo tillsammans med många andra afrikanska stater. Kriget finansierades tydligen med en inflations-skatt för inflationen rusade och har ökat i tempo år för år.
I alla hyperinflationer inträffar att den högsta valören på sedlarna inte håller jämna steg med inflationen, om kontanterna har fått en nolla till på valören kan man vara säker på att den har förlorat minst två nollor i köpkraft.
År 2003 hade den högsta sedelvalören stigit till 1000 och det täckte inte behovet. Vanliga checkar muterade till att bli opersonliga, alltså precis vad vanliga sedlar är, men som en sorts semantisk krigföring mot inflationen kom de inte att kallas Banknotes utan Bearer Cheques. De är tryckta på enklare papper och är mycket enklare att förfalska än de gamla sedlarna om inte inflationen förintat deras köpkraft fortare än vad en förfalskare kan arbeta. Alla Bearer Cheques har också ett sista giltighetsdatum tryckt. Den har dock visat sig vara rent dekorativt eftersom alla utgåvor av Bearer Cheques har fått detta datum ändrat. Ofta flera gånger.
Den 1 Augusti 2006 och 2008 har valutareformer som i huvudsak gått ut på att reducera det obekväma antalet nollor i priserna genomförts.


0 = ingenting. 000 = samma sak.
Bearer Cheques i valörerna 5000, 10000 och 20000 började användas 2003. År 2006 tillkom 50000 och 100000 dollar-sedlar, pressarna hann ändå inte med och Bearer Cheques som närmade sig sitt sista giltighetsdatum fick den flera gånger uppskjuten.


Tusen i fortsättningen lika med Ett
För att försöka stoppa den skenande inflationen gjordes en valutareform som kallades Operation Sunrise. Nya Bearer Cheques infördes den 1 Augusti 2006 och alla gamla pengar blev ogiltiga från den 21 Augusti. Den nya valutan kallad den Andra Zimbabwe-dollarn strök tre nollor från valutan så att 1000 gamla dollar inlöstes mot 1 ny dollar. Dessutom devalverades officiellt Zimbabwe-dollarn. De nya Bearer Cheques trycktes från början i inte mindre än 14 valörer som kan vara ett rekord. Valörerna sträckte sig från 1 Cent till 100000 dollar. Enligt den Officiella växelkursen behövdes 250 Nya Zimbabwe-dollar för att köpa en USD redan dagen för reformen ! Räknat i svenska pengar var 1 cent-sedeln den första dagen och enligt den Officiella växelkursen värd 0,03 öre. Sedeln är ungefär lika stor som våra 500-lappar och bara värdet av det otryckta papperet måste vara hundratals gånger valören. Den Zimbabwiska 1 Cent-sedeln måste vara världshistoriens värdelösaste sedel vid utgivningen. Ett annat tecken på att Mugabe inte kunnat acceptera att inflationen var så stor som den var de sedlar som trycktes i Tyskland och anlände i slutet av 2006. De sedlarna heter inte Bearer Cheques utan Banknotes och är moderna sedlar. Men valörerna började på 1$ och upp till 1000$, redan när de anlände var de oanvändbara och blev liggande i valven.
ZimbabwePNew-1Cent-2006_f.jpg
I augusti 2007 hade inflationen gått ifrån alla befintliga valörer, lunch betalades med högar av oöppnade 1000$-sedlar. En ny sedel på 200000 $ introducerades och blev i några månader den dominerande sedeln. Men snart vägde en hög 200000$-sedlar mer än den mängd bröd man kunde köpa för den.
20 december 2007 introducerades Bearer Cheques i valörerna 250000, 500000 och 750000$. Enligt plan skulle 200000$- sedlarna demonetariseras från årsskiftet men trots att Harares sedeltryckeri hade 1000 anställda och rullade dygnet runt kunde inte demonetariseringen genomföras.
18 januari i år kom nya sedlar i valörerna 1 miljon, 5 miljoner och 10 miljoner.
4 april kom nya sedlar i valörerna 25 miljoner och 50 miljoner.
5 maj kom sedlar i valörerna 100 och 250 miljoner.


Agrar Likviditet ?
Den 20 maj kom 500 miljoner sedeln och en "ny" sort av sedel introducerades. Kallade Special Agro Cheques och introducerade med förklaringen att de skulle underlätta affärerna för jordbrukare. Valörerna var 5 miljarder, 25 miljarder och 50 miljarder. Deras sista giltighetsdatum anges som den 31 december 2008.
På en dag steg den högsta utgivna valören med två nollor och en fördubbling. Hyperinflation var ikapp inom två månader.
Den 21 juli introducerades 100 miljarder-sedeln och större valörer väntades. En ny reform var dock omedelbart nödvändig. Det hade blivit svårt att använda kreditkort. Beloppen hade för många nollor för kortläsarnas mjukvara och man tvingades dra kortet flera gånger !
Dels hade leverantören av sedelpapper sagt upp avtalet på grund av Zimbabwe odemokratiska regim.


Gamla fiender är nya vänner.
Varför importerade Zimbabwe sedelpapper från Tyskland ? Det började när Rhodesia utropade sin självständighet 11 november 1965, sedlar använda i Rhodesia trycktes i England och den brittiska regeringen ströp tillförseln som en del av blockaden mot den upproriska kolonien. Sedlar har begränsad livslängd och Rhodesierna beställde nya sedlar från det tyska tryckeriet Giesecke&Devrient, efter politiska påtryckningar förstördes de färdiga sedlarna i Tyskland. Rhodesierna kunde dock upprätta goda affärskontakter i den tyska industrin och kunde importera tyska sedelpressar och installera dem i Salisbury. Många måste ha reflekterat över ironin i detta med tanke på Rhodesias roll i Andra Världskriget som bara var 20 år i det förflutna. Under kriget hade britterna använt Rhodesias behagliga klimat och klara luft för att utbilda åtminstone 10000 piloter, navigatörer och andra flygare. De flesta av bombade senare mål i Tyskland från baser i Storbritannien. Troligen bombades någongång de tyska företag som 1966 gärna hjälpte Rhodesierna att uppnå monetär självständighet.
Tryckeriet som numera heter Fidelity Printers & Refiners använder de gamla tyska pressarna och åtminstone fram till i augusti användes säkerhetspapper från Tyskland. Däremot fanns ett stort parti sedlar i låga valörer som legat oanvända sedan de levererats i slutet av 2006. En annan möjlig valuta var de gamla Zimbabwiska mynten. Det moderna myntverket i Bulawayo hade stått still sedan slutet av 2004. De sista åren gjordes mynten mest i stål och valören 5$ infördes men inflationen gjorde mynten irrelevanta och verket stängde 2004. De värdelösa mynten blev mestadels liggande i burkar och lådor runtom i Zimbabwe och vid införandet av den andra Zim dollarn blev de ogiltiga. Två år senare när den tredje zim dollarn infördes förklarades alla de gamla ogiltiga mynten ännu en gång legal valuta ! Myntverket är igång igen och myntar nu stålmynt i valörerna 10 och 25$, de nya mynten har datumet 2003 men det har nog inte så mycket att göra med när de myntats.

Tio Miljarder i fortsättningen lika med Ett
Mynten och de gamla sedlarna blev relevanta som valuta eftersom 10 nollor ströks från valutan vid reformen i kraft från den 1 augusti 2008. Alltså 1 ny $ lika med 10000000000 $ gamla.
När den andra Zim dollarn infördes blev all gammal valuta ogiltig. Inte så denna gång, nu i September 2008 cirkulerar många sorters valuta i Zimbabwe, Det finns nya banksedlar, Agro Checkarna, de gamla Bearer Chequarna och mynten. De första dagarna efter valutareformen i år sprutade de gamla mynten som folk hade sparat tillbaka in i ekonomin. Eftersom de inte var direkt utgivna av staten gav de ingen inkomst åt Zimbabwe utan var närmast en lottvinst åt alla som behållit mynten eftersom de säkerligen var mera värda när de åter blev giltiga än vad de varit när de blev liggande.
De nya banksedlarna är de som trycktes i Tyskland 2006 och varit liggande sedan dess. Den 1 augusti introducerades sedlar i valörerna 1, 5, 10, 20, 50, 100 och 500$. Den 17 september introducerades 1000$- sedlarna som torde vara Zimbabwes sista reserv av pappersvaluta.


Guld ?
Andra afrikanska länder har lidit av hyperinflation men har kunnat hejda den. Länder som Angola och Zambia har lidit av mycket hög inflation men har på sista tiden stigit i värde gentemot USD. Botswana har aldrig haft hyperinflation, landet har haft oavbruten kraftig BNP ökning ända sedan självständigheten 1966.
Nämnda länder har värdefulla resurser som genererar stora importinkomster. Angola har olja, Zambia har koppar, Botswana har diamanter.
Zimbabwe har guld och platina. År 1999 producerades 29 ton guld, sedan dess har produktion minskat stadigt och i år har den helt stannat. Orsaken är lätt att förklara men nästan ofattbar ändå. Alla värdemetaller utvunna i Zimbabwe måste säljas till det statsägda Fidelity Printers & Refiners, inte orimligt eftersom gruvbrytningen inte är miljövänlig. Staten har dock haft svårt att betala ens någon del av ädelmetallerna med hårdvaluta och har inte heller kunnat leverera tillräckligt med ström till gruvorna. År 2007 beslutades att gruvbolagen bara skulle betalas i Zim-dollar enligt officiell kurs som är så långt ifrån zim-dollarn marknadspris att det var detsamma som att inte betala alls. Gruvorna har stannat. Samtidigt fanns i Bulawayo ett modernt stillastående myntverk. Finns det någon hårdare valuta än guld och platina-mynt ? Skulle det inte ha gått att betala gruvbolagen med mynt i brist på konventionellare hårdvaluta ? På Fidelity Printers & Refiners var man dock sysselsatt ändå eftersom tryckpressarna tillhör samma bolag. Inför valet i våras skall det ha flugits in sedelpapper från Tyskland ! Nu har tydligen även sedelpressarna stannat. Myntverket är som sagt igång sägs det men mynten är av stål, inte guld.
Senare har betalning delvis i hårdvaluta för ädelmetallerna återinförts men men de betalningarna är försenade. Samtidigt fortsätter guldpriserna att rusa i höjden. Den 18 september nådde priset 850USD per uns. Men Zimbabwe har inget att sälja.
Mannen som leder denna absurda verksamhet är president Mugabe, president sedan 1980. På vilka meriter blev han vald till president ? han var ledaren för världens sämsta armé finansierad av världs-samfundet och beväpnat av Warszawa-pakten. ZANLA som var den militära delen av ZANU var så undermålig att de i en strid 1976 enligt egen rapport skall ha lidit följande förluster : 1058 stupade, 309 sårade och 1000 saknade ( inräknat drunknade ) de rhodesiska trupperna hade fem sårade. Striden blev oundvikligen en propagandaseger för ZANU eftersom det för världen förklarades vara ett anfall på ett flyktingläger. Det enda vapen som ZANLA kunde använda med någon effektivitet var landminor som numera anses som ett oacceptabelt vapen. Minorna dödade mest civila svarta eftersom de rhodesiska trupperna utvecklade minskyddade fordon. Vid ett tillfälle kom en ZANLA-enhet på att minera ett flygfält och ett flygplan minsprängdes, piloten och tre hjälparbetare dödades. Den ekonomiska kompetensen är av samma kaliber verkar det.


Lottsedlar istället för Banksedlar
I september 2008 nåddes det stadium när Zim-dollarn upphörde att vara en valuta. Inte bara skilde sig den officiella växelkursen från den inofficiella, det finns flera inofficiella växelkurser som utgår från priserna på Hararebörsen eller någon sorts konsumentindex, men de fluktuerar vilt i förhållande till varandra från dag till dag. Av anekdoter framgår också att alla har sin egen växelkurs och det går att vinna eller förlora stort beroende på vad man lyckas göra för affär. Zimbabwe-dollar har blivit trisslotter, faktum är att under tiden när mynten var ogiltiga användes en del av dem som spelmarker på Zimbabwes kasinon !
Den 11 september blev det lagligt att använda utländska valutor i Zimbabwe. Den 1 augusti var marknadspriset för en USD ungefär 50 Zim-dollar. Den 11 september behövdes det ungefär 25000 zim-dollar för att köpa en USD. Priserna på dagligvaror har alltså fördubblats nio gånger på 42 dagar. Samtidigt som Zimbabwe har varit oförmöget att trycka sedlar, det sägs också att checkar inte gärna accepteras och att kontokort ofta inte fungerar. Zimbabwes regering hade inte något val. Vad som kommer att hända nu är att diverse valutor från grannländerna och ifrån USA kommer att strömma in i den formella ekonomin, eller vad man skall kalla den. Zimbabwe-dollarn kommer att marginaliseras och det intressanta med det är att de miliser som hållit Mugabe vid makten alltid har betlats med Zim-dollar. När står miliserna utan lön ? Det är bestämt att det skall betalas moms på de utländska valutorna och de pengarna skulle kunna användas för att betala miliserna. Pengarna behövs ju inte för att betala sjukvård och skolor eftersom de redan har stannat och personalen lämnat landet. Men å andra sidan har milisen i många år helt finansierats med tryckpressarna. Att börja betala dem med skattemedel torde bli en svår omställning.
Mugabe kan mycket väl vara inne på sin sista månad vid makten. Men Zimbabwes är inte slut. Ett slut på lidandet kräver nånstans att alla arbetar tillsammans eller Pamwe Chete som det heter på Shona.

Stefan spett
kassa.jpg
340x.jpg
ZimbabwePNew-1Cent-2006_f.jpg
ZimbabwePNew-1Cent-2006_f.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 22164
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Zimflation

Inlägg av Hans » 20 sep 2008 23:33

Tack för intressant läsning.

Törs man fråga hur det kommer sig att du har så bra koll på Rhodesia?

MVH

Hans

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3705
Blev medlem: 07 dec 2006 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Zimflation

Inlägg av spett » 21 sep 2008 02:27

Nej det törs du inte fråga hemska karl !

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7385
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Zimflation

Inlägg av tyskaorden » 21 sep 2008 10:37

Ja där ligger väl t.o.m. Tysklands hyperinflation efter första världskriget i lä. Historiskt sett är detta förmodligen en icke skådad situation.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45184
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Zimflation

Inlägg av varjag » 22 sep 2008 03:16

tyskaorden skrev:Ja där ligger väl t.o.m. Tysklands hyperinflation efter första världskriget i lä. Historiskt sett är detta förmodligen en icke skådad situation.
Fortfarande tror jag tyskarna leder.....i länken en Milliardmarksedel från 1923....

http://images.google.com.au/imgres?imgu ... n%26sa%3DN

Gutekrigaren
Medlem
Inlägg: 4348
Blev medlem: 23 mar 2002 19:38
Ort: Rom

Re: Zimbabwes erbarmliga ekonomi

Inlägg av Gutekrigaren » 22 sep 2008 21:22

Sammanfogade de båda trådarna om Zimbabwes ekonomi, två trådar om samma sak är ju överflödigt.

Mvh Petter