Mugabe avliden

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
koroshiya
Stödjande medlem
Inlägg: 2074
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Mugabe avliden

Inlägg av koroshiya » 06 sep 2019 23:18

Mugabe har somnat in.

Minns hur jag diskuterade honom med en kund på ett jobb och att denne trodde att han hade fått något fel i huvudet.

Men jag vet inte.

Det är väl inte så lätt att styra ett land som Zimbabwe. Om man också ägnat sig åt väpnad upprorsrörelse är det väl lätt att man fortsätter på samma väg. Sålunda hade de inbördeskrig även efter att Mugabe tog makten, och hans styrkor krossade motståndet i Nkomos Matabeleland. I hans uttalanden från den tiden och i soldaternas agerande kan man inte direkt finna något statsmannaaktigt.

Senare tappade han tålamodet med förändringen av landägande och började tillåta konfiskationer. Jordbrukarna blev bortkörda och andra tog över.

Sedan verkar det som att det mesta av ekonomin kraschade och att det slutade med den hyperinflation vi hade för en handfull år sedan eller så.

Det är väl osäkert huruvida hans död betyder något. Den nya ledaren sedan kuppen 2017 är ett barn av samma revolutionsrörelse, och fyller 77 år den 15 september. På något vis känns det som att man bevittnar 80-talets Sovjet, och kanske kan de skaka fram en annan gammal gubbe när den nya ledaren dör.

Zimbabwe är nog långt ifrån en fungerande demokrati. Ledarna verkar kunna berika sig på gruvor och annat och så lär det väl fortsätta åtminstone ett tag till.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5049
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Mugabe avliden

Inlägg av LasseMaja » 19 sep 2019 20:54

Kan nog hålla med om att Mugabe under de sista åren åtminstone agerat som om han hade fel i huvudet.