Genetisk släktforskning

Diskussioner kring släktforskning.
Användarvisningsbild
Ralf Palmgren
Medlem
Inlägg: 2305
Blev medlem: 17 jul 2004 15:03
Ort: Helsingfors

Genetisk släktforskning

Inlägg av Ralf Palmgren » 13 apr 2013 15:09

Jag har stött på släktforskning med hjälp av DNA. Nu är jag ingen expert på området men skulle vilja veta mer. Det skulle vara intressant att göra ett sådant test. Var man kan göra ett sådant test? Är det väldigt dyrt? Framgår det ur testet till vilken haplogrupp man tillhör? Betyder haplogrupp att man tillhör ett folk (gens)? Är det bara fars sida eller vad är det som undersöks? Jag hoppas att någon kan berätta mer.

Stefan Lundgren
Medlem
Inlägg: 11296
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av Stefan Lundgren » 17 jun 2013 19:07

Om man har någonting i sina ägor som har tillhört en för länge sedan avliden släkting så kan man göra DNA-test. Men under en förutsättning att det går att göra det, det är inte alla material och ting som det går att göra det på. Hur mycket det kostar har jag ingen aning om. Jag har nog tagit upp det vid ett tidigare tillfälle på Skalman, det var ett program från England som jag såg och det var en man som var släkt med skelettet efter en man som dog för drygt 3 500 år sedan som hade dött en våldsam död. Mannen låg i en grotta eller en ficka i ett berg, mannen på orten var också historielärare så passade bra med denna relation.

Stefan

Jens Yde
Medlem
Inlägg: 1172
Blev medlem: 01 maj 2006 10:37
Ort: Danmark

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av Jens Yde » 03 nov 2013 14:21

Ralf Palmgren skrev:Jag har stött på släktforskning med hjälp av DNA. Det skulle vara intressant att göra ett sådant test. Var man kan göra ett sådant test? Är det väldigt dyrt? Framgår det ur testet till vilken haplogrupp man tillhör? Betyder haplogrupp att man tillhör ett folk (gens)? Är det bara fars sida eller vad är det som undersöks?
Prisen hos amerikanske ftdna er omkring 300 kroner for den mindste y-dna undersøgelse og måske 1500 kroner for den mest omfattende med både fars og mors dna.

Man kan også betale for at få at vide, om man har et "warrior-gene", om man muligvis er ret krigerisk anlagt - men om et helt folk dna-mæssigt kan være særligt interesseret i militær og er disponeret for krig har jeg ikke hørt om.

800 danske gymnasieelever får undersøgelsen foretaget gratis.

Et projekt med deltagelse af de 800, der kommer fra 36 gymnasier, skal kortlægge danskernes gener, og målet er blandt andet at afdramatisere, hvad genundersøgelser kan bruges til.

De 800 har biologi på A-niveau og har meldt sig frivilligt til at afgive spytprøver. Projektet er således baseret på elevernes egne genetiske data og blev kickstartet i denne uge.

- Vi vil kunne se, hvor der har været tilflytning fra resten af Europa, og hvilke områder i Danmark, man har været mest stedfaste, eller hvor mange genetiske jyder, der findes på Sjælland. Ligeledes er det muligt at påvise, om der er grand-grand-grand-kusiner og fælles forfædre, udtaler professor Mikkel Heide Schierup.

- Biogenetikken gør os i stand til at opspore, hvor et menneske kommer fra, om det tilhører en familie, der har flyttet meget rundt, eller om det deler flere eller færre træk med neandertalere, forklarer professor i evolutionsstudier, Peter C. Kjærgaard.

(Biologer topper verdenslisten, hvad angår andel af ateister, men om undersøgelsen kan bruges i den retning foreligger der intet om. De unge biologi-elever frygter tydeligvis ikke, at der kan komme en galning, der vil udrydde ateister ved hjælp af deres spytprøve)

Jeg selv fik lavet en test i 2006 og her i oktober 2013 dukkede det første såkaldt præcise match op på de 25 første markører. Den pågældende bor i Castro-distriktet i San Francisco og er en efterkommer af en mand i Midtengland, der var født ca. 1799 med efternavnet Flint. Dette vil sige, at: "vi ikke kan sige ret meget mere, end at vi nok har en fælles forfader inden for de sidste 1000-2000 år", så vidt jeg forstår.

Användarvisningsbild
CvD
Medlem
Inlägg: 5319
Blev medlem: 14 mar 2005 20:49
Ort: Sydvästra Norge

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av CvD » 03 nov 2013 15:19

Du har National Geographics test
By participating, you will:
• Discover the migration paths your ancient ancestors followed hundreds—even thousands—of years ago, with an unprecedented view of your ancestral journey.
• Learn what percentage of your genome is affiliated with specific regions of the world.
• Find out if you have Neanderthal or Denisovan ancestry.
• Have the opportunity to share your story and connect with other Genographic Project participants, helping us fill in the gaps in the human story.
http://shop.nationalgeographic.com/ngs/ ... avShopServ

Har inte tagit det själv än men har bekanta som gjort och har tillsammans med några vänner gett ett test till en annan vän som bröllopsgåva.

/CvD

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5218
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av sonderling » 27 dec 2013 08:42

Jag känner en vars svärfar gjort detta test. Detta var pga att hans släkt dog ut i tyska KZ-läger så han hade då narturligtvis ingen koll var han kom ifrån.

Funderar starkt på att göra detta på en av mina barn då det finns stora luckor i släktens historia, som uppstått pga krig och liknande. Skulle vara kul också och se vad som kommer fram. De hade ju detta på radio en engång tror det var vetenskapsprogrammet. Då var det ju nån som visade ha släkt gener med Baskier?

Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5218
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av sonderling » 28 maj 2018 11:46

Farsan förvånade (och förargade mig, det skulle ju vara jag ju!?) genom att göra ta DNA test via nån släktforsknings sajt.
Jag är inge expert på tolkning av detta men det var ju starkt koncentrerat runt Norge och Tyskland med utvikningar i Danmark, Brittiska öarna och Normandie (Vikinga blod?) Förutom utvikningarna verkade släkten inte flyttat så mycket på sig fram tills nu.

Men sedan kunde man ju gå djupare och då kom man ner till Ungern, Sibirien och som jag fattade rätt Clovis-människan? Var vi Amerikaner enda från början? Men är det möjligt att se så långt bak? (Det kanske förklarar våra "kines ögon", sa farsan. Vi har annars trott att detta, för mobbare så tacksamma ansikts drag hade med samer att göra, eftersom den kommer från Norska sidan?)
Det fanns även utvikningar till Sverige och staden Motala (hur kan man veta det?) Årtal var också kopplade till de olika orterna, så man kunde se hur långt bak det var, 1000 år, 10 000 år och 100 000 år.

Nu blir man ju nyfiken kanske ska man testa ett av sina barn så man får med frugans DNA?

Jo tydligen är det mödra DNA som man kan spåra. (Ja fråga inte mig varför?)

Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5218
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Genetisk släktforskning

Inlägg av sonderling » 21 okt 2018 18:09

Testade dottern, 54% Svensk, ungefär 30% Norsk och resten delat på Tyskland och Storbritannien. Känns tråkigt jag ville att nått spännande skulle komma upp. För det är annars och självklart liknade resultat som farsans med Clovis-människan i Nordamerika för 17 tusen år sedan!?
Det här med Motala har sin förklaring, tydligen har man tagit DNA från arkeologiska fynd där, så det är 7000 år sedan.

Sonderling