Béla Kuhns två sovjetrepubliker

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden.
Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 991
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Béla Kuhns två sovjetrepubliker

Inlägg av Dag den vise » 12 jul 2014 14:50

Den trettioförsta oktober 1918 utbröt ett uppror i Ungern (som just skilt sig med Österrike) mot kung Karl IV (som kung av bara Ungen, han var Karl I för bara -Österrike-Ungern) och hans liberala premiärminister István Tisza (som till och med blev mördad). Kungen var nu tvungen att utnämna den entantvänlige socialdemokraten "röde greven" Mihály Károlyi till premiärminister. Han bildade en koalitionsregering bestående av bland annat socialdemokrater, och den trettonde november samma år lade Karl IV ned sin krona och gick i exil i Schweiz. Men trots att Mihály Károlyi var entantvänlig vägrade han att lämna över landområden (och det var ganska stora landområden) till de nybildade Serberna-Kroaterna och Slovenernas kungarike, Tjeckoslovakien och till Rumänien (som dock hade funnits som stat sedan artonhundratalet, men som innan denna tid saknat Transsylvanien). Han lämnade istället den nittonde mars 1919 över makten till en regering bestående av socialdemokrater och kommunister (där kommunisterna dominerade) ledd av en man vid namn Béla Kuhn (efternamnet har jag även sett stavas Kun eller till och med det omisskännligt judiska Cohen (just hans judiska påbrå gjorde den så att säga för att vara artig "lite mera långtgående" högeroppositionen senare en mycket stor poäng av). Béla Kuhn och hans hejdukar hade för uppgift att både socialisera hela Ungern a'la Sovjet och att bevara dess gamla gränser. Man erövrade även i maj-juni samma år Slovakien och gjorde det till en sovjetrepublik som dock bara överlevde från den sextonde juni till den sjunde juli. Béla Kuhn utropade redan den tjugoförsta mars Ungern till en sovjetrepublik och detta följdes av just den politik som har gjort kommunismen känd. Det vill säga förstatligande av alla fabriker, banker och jordegendomar större än 40,5 hektar, trakasserier av stora jordägare och präster och munkar, och så klart det för denna ideologi obligatoriska avrättandet av alla som säger emot (just Kuhn och hans hejdukar hade ihjäl ungefär 600 stycken). Just delen med trakasserierna av munkar och präster blev mycket impopulärt, då Ungern var och är ett mycket kristet och konservativt land, och detta missnöje blev större av det faktum att kultur- och utbildningsminister Georg Lukács satte sexualundervisning på schemat i skolorna i detta land som var Centraleuropas svar på Jönköping ( :lol: ). Det blev med tiden bara allt trängre för Béla Kuhn, nu när Frankrike hade uppmuntrat tjeckoslovakiska och rumänska trupper att intervenera i Ungern. Då till slut Budapest var taget av rumänska trupper den första augusti var det också slut på sovjetrepubliken Ungern, och Béla Kuhn själv gick i exil i Sovjetunionen där han 1937 blev anklagad för att vara trotskist och därmed blev avrättad. Här är mycket, och mina källor är Nationalencyklopedin och engelska Wikipedia, så det torde vara pålitligt. Har någon annan här något mer att berätta om dessa kortlivade sovjetrepubliker i Centraleuropa år 1919?
Senast redigerad av 1 Dag den vise, redigerad totalt 12 gånger.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6780
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Béla Kuhns två sovjetrepubliker

Inlägg av Amund » 12 jul 2014 17:58

Tack för redogörelsen Dag. :)

Kan bara tillägga att en viktig anledning till att Moskvaagenten Béla Kun gjorde karriärhoppet från fängelsehålorna till regeringschef var att Ententen hade lovat bort stora delar av ungersktalande Transsylvanien till Rumänien och att den liberala regeringen hade förhoppningar att han skulle kunna utverka hjälp från Röda armén mot de förhatliga rumänerna, men istället för hjälp utifrån blev det bara terror. Béla Kun fick istället fly och ska ha försökt göra revolution i Österrike istället men det försöket kom aldrig riktigt igång.

Munchener Beobachter skrev hösten 1919:

Sorgliga tider, när kristendomsfientliga, omskurna asiater överallt lyfter sina bloddrypande händer för att strypa oss flockvis! Juden Isaschar Zederblums alias Lenins blodbad på kristna kunde ha fått en Djingis Khan att rodna. Med en till mord och dråp dresserad judisk terroristflock drog hans elev Cohn alias Bela Kuhn kors och tvärs genom Ungern för att slakta borgare och bönder på en transportabel galgmaskin. Han använder sig av några järnvägsvagnar inredda som ett lyxigt harem för att våldta och skända dussintals kristna jungfrur. Hans löjtnant Samuely lät slakta sextio präster i ett underjordiskt rum. Man skar upp magen på dem, stympade deras lik sedan man plundrat dem inpå bara kroppen. Om åtta mördade präster vet man att de korsfästes på sina egna kyrkdörrar.


Béla Kuns kortvariga skräckregim kanske paradoxalt nog var så pass avskräckande att man hade små chanser att i fortsättningen lyckas etablera fler Sovjetrepubliker i Centraleuropa? Fast det skulle ju komma andra skräckregimer. :roll:


Spartakistupproret lyckades ju heller inte men däremot upplever jag att det etablerades ett starkt nätverk av moskvatrogna kommunister i Weimarrepubliken.

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3212
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Re: Béla Kuhns två sovjetrepubliker

Inlägg av Kapten_Gars » 12 jul 2014 21:18

http://pygmy-wars.50megs.com/history/hu ... intro.html har information om de militära operationerna som utfördes av Frankrike och Rumänien mot det "Röda" Ungern.

HarryPoter
Ny medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 02 sep 2014 13:31

Re: Béla Kuhns två sovjetrepubliker

Inlägg av HarryPoter » 02 sep 2014 13:32

Det blev med tiden bara allt trängre för Béla Kuhn, nu när Frankrike hade uppmuntrat tjeckoslovakiska och rumänska trupper att intervenera i Ungern. Då till slut Budapest var taget av rumänska trupper den första augusti var det också slut på sovjetrepubliken Ungern, och Béla Kuhn själv gick i exil i Sovjetunionen där han 1937 blev anklagad för att vara trotskist och därmed blev avrättad. Här är mycket, och mina källor är Nationalencyklopedin och engelska Wikipedia, så det torde vara pålitligt. Har någon annan här något mer att berätta om dessa kortlivade sovjetrepubliker i Centraleuropa år 1919?