Militärteorier 1914

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden.
Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6780
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Militärteorier 1914

Inlägg av Amund » 26 apr 2014 18:33

Tänkte i samband med märkesåret starta en tråd om generalernas militära teorier 1914, vilket ibland nästan blir lite parodiskt eftersom till och med tidigare generationer ibland hade bättre begrepp om hur man krigar.

Jag menar att första världskriget är riktigt intressant eftersom det på något sätt knyter ihop en lång tid av ålderdomlig krigföring med det sätt vi sedan känner krigföringen, en krigföring där människans roll är helt underkastad i en industriell och ekonomisk apparat där människans enskilda betydelse på något sätt reducerats. Civilbefolkningen har väl alltid drabbats hårt i krig, svårt att säga om det är värre under 1900-talet än tidigare. Hur som helst tror jag att 1914 års soldater hade mer gemensamt med Napoleonkrigens soldater än med 1918 års soldater, första världskriget hade startat en omvälvning av samhället som vi fortfarande känner efterverkningarna från.

Von Moltke skulle ju följa Schlieffenplanen vilken i stort sett innebar att högerflygeln skulle hållas extremt stark varvid vänsterflygeln skulle retirera under trycket från den franska arméns offensiv in på de av Frankrike så attraktiva Lorraine och Alsace för att därefter falla fransmännen i ryggen. Så långt gick allt rätt, Joffre svalde betet och tyskarna började retirera, men plötsligt fick Von Moltke kalla fötter och istället för att låta den första och andra franska armén gå mot sin planenliga undergång så förstärkte han den fronten och gick till kraftigt motangrepp, ett kostsamt motangrepp som drev fransmännen ut ur fällan. Von Schlieffen lär ha roterat några varv i sin grav. :roll:

Moltkes kollega på andra sidan fronten Joffre var ännu mer otidsenlig i sin yrkesutövning. För honom fanns det endast en viktig avgörande faktor och det var moralen. ”Ett slag kan bara förloras på det moraliska planet”, detta i kombination med att han ansåg att alla vapentekniska framsteg enbart gynnade offensiven gjorde att den franska armén var riktigt illa ute 1914. Napoleon ansåg redan hundra år tidigare att ”krig utkämpas med artilleri”, kanske Nappe hade gjort ett bättre jobb än Joffre ett sekel senare? :D

Måste citera JFC Fuller angående krigsutbrottet 1914;
”Världen ömsade skinn – mentalt, moraliskt och fysiskt – en process som förvandlade den industriella revolutionen till en teknisk civilisation. Militärerna som saknade kontakt med den samhälleliga utvecklingen i stort, upptäckte inte denna förändring. De insåg inte att krigsmakten i takt med att civilisationen blev alltmer teknisk borde anpassa sig därefter, att nästa krig i lika stor utsträckning skulle bli en kamp mellan fabriker och tekniker som mellan arméer och generaler”.

1914 års militära befälhavare hade, åtminstone på västfronten, väldigt ringa kunskaper om vad det nya kriget med massarméer, flygplan, rörlighet, samband, signalspaning etc., skulle komma att betyda i det krig som förestod.