Chile vakar över Víctor Jara

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 7323
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Chile vakar över Víctor Jara

Inlägg av Marcus » 04 dec 2009 22:07

På lördagen förs Víctor Jara till den sista vilan – 36 år efter sin våldsamma död vid militärkuppen i Chile 1973. Hans populära politiska sånger blev symboler för motståndet mot juntan. Samtidigt trappas jakten på Jaras mördare upp.
Sedan i torsdags har tusentals människor defilerat förbi hans kista i Víctor Jara-stiftelsens hus i centrala Santiago. Artister, konstnärer och poeter har målat, sjungit, dansat och deklamerat på torget intill. Politiker och företrädare för fack och människorättsorganisationer har hyllat hans minne. I morgon, lördag, förs kistan, täckt med en svart-röd poncho, tillbaka till Cementerio General, Santiagos stora begravningsplats, dit begravningsföljet vandrar till fots i sommarvärmen.
Där blir det en andra begravning av den folkkäre poeten och sångaren, denna gång en offentlig – till skillnad från 1973, då bara hans änka Joan Turner och två andra personer begravde honom halvt i hemlighet.
[...]
I juni öppnades den gravnisch där Jaras kvarlevor fanns. Gravöppningen hade beordrats av en undersökningsdomare som försöker ta reda på vem eller vilka som dödade Jara dagarna efter militärkuppen 1973.
I maj erkände nämligen den 55-årige José Paredes att han var en av de soldater som i september 1973 – då han själv var en 18-årig värnpliktig – fick order att göra slut på Jara. Enligt Paredes hade en underofficer, känd som ”El Loco” (Den tokige), först spelat rysk roulett med Jara och skjutit honom i huvudet. Men senare tog Paredes tillbaka sitt erkännande.
I förra veckan kom en detaljerad rapport från Chiles rättsmedicinska institut; Jara hade torterats svårt och skjutits i huvudet, bröstet, ben och armar. Benresterna visade att mer än 30 kulor hade genomborrat kroppen. Dessutom fanns spår av flera krosskador.
Detta hände på sportarenan Estadio Chile mitt i Santiago, dit militären hade fört cirka 5000 anhängare till den folkvalde vänsterpresidenten Salvador Allende. Detta stadion, som numera heter Estadio Víctor Jara, användes då som fångläger och tortyrcentrum.
Det var bara en slump att Jara inte försvann, som så många andra chilenare efter kuppen. Hans sargade kropp hittades på ett bårhus i Santiago. En granne hade känt igen honom och underrättat hans fru.
[...]
Nu på torsdag är det precis tre år sedan general Augusto Pinochet avled lugnt och stilla på ett sjukhus i Santiago – utan att någonsin kunnat ställas inför rätta för alla de människorättsbrott som begicks under hans 17-åriga diktatur (1973–1990).
Två personer står åtalade för mordet på Jara: José Paredes och överste Mario Manríquez, som förde befälet på Estadio Chile vid denna tid. Men ett 80-tal andra före detta värnpliktiga ska också höras. Och några kulor som hittades bland Jaras kvarlevor kan skvallra om vilka som sköt Jara nere i fotbollsarenans omklädningsrum natten den 15 september 1973.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3892523.svd

/Marcus

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 7323
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Chile vakar över Víctor Jara

Inlägg av Marcus » 29 dec 2012 10:09

En domstol i Chile har beordrat att åtta tidigare militärer i Pinochets junta ska gripas för mordet på visdiktaren Victor Jara i samband med kuppen 1973.
Domaren Miguel Vasquez vid en chilensk apellationsdomstol åtalar sammanlagt åtta tidigare militärer för mordet på vissångaren, regissören och politiska aktivisten Victor Jara 1973.
Huvudansvariga för mordet var enligt Vasquez översten Hugo Sanchez Marmonti och löjtnanten Pedro Barrientos Nuñez, skriver den chilenska tidningen La Tercera. För den senare har en internationell arresteringsorder utfärdats, eftersom han är bosatt i USA.
Den demokratiskt valda vänsterregeringen i Chile störtades i en militärkupp ledd av Augusto Pinochet den 11 september 1973.
Fem dagar senare hittades Victor Jara död, med 44 kulor i kroppen. Hans kropp hade kastats ut på en väg i utkanten av huvudstaden Santiago sedan han dödats inne på stadens fotbollsstadion, vilken användes av kuppmakarna som tillfälligt fängelse och tortyrkammare.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/atta-a ... -jaras-dod

/Marcus

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 7323
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Chile vakar över Víctor Jara

Inlägg av Marcus » 29 dec 2012 11:13/Marcus